Építőanyag drágulás – Na de mi a helyzet a nyílászárókkal?

Építőanyag drágulás

Építőanyag drágulás a nyílászáró piacon is

A műanyag alapanyagok terén jelentkező szállítási problémák és az építőanyag drágulás hatalmas nyomás alá helyezte a feldolgozással foglakozó beszállítókat. Az otthonfelújítási támogatás és egyéb ezzel járó problémák csak fokozzák a helyzetet. Erről itt olvashattok. A nyersanyagpiacon továbbra is kritikus helyzet áll fenn. A műanyaggal foglakozó nyílászáró gyártók is riadót fújtak a folyamatos anyaghiány miatt, és a kieső szállítások miatt kialakult a dominó elv. Nem az áremelés a nagy kérdés, hanem az hogy lesz-e alapanyag?

PVC anyagdrágulási pótlék lépett életbe 2021.05.01-től

A műanyag iránti nagy kereslet és a szűkös rendelkezésre állás miatt az olyan nyersanyagok ára, mint a szabványos PP, PE és a PVC, titán-oxid, az adalékanyagok és stabilizátorok folyamatosan új csúcsokat érnek el. Nem kíméli mindez a műszaki műanyagokat (ABS, PC, PA) és a nagy teljesítményű (PVDF, PTFE) műanyagokat sem.

A kényszerhelyzet miatt olyan árakat határoznak meg a beszállítók, amelyek sajnos nem alkuképesek a gyártók részéről, (kereskedőknek ebbe nincs beleszólásuk), a piacon tapasztalható hatalmas hiány miatt. Ez a soha nem látott helyzet arra kényszerítette a gyártókat, hogy árakat emeljenek. Mindezt azért, mert 2021. 05. 01-től anyagdrágulási pótlékot számítanak fel a beszállítók minden műanyag- végtermék-gyártásban részt vevő cégnek.

A műanyag ablakokat is érinti az alapanyaghiány

A nyílászáró-piacot is komolyan érinti ez az intézkedés. Ez alól egyetlen kereskedés sem kivétel, és a műanyag ablakokon, ajtókon kívül érintett ebben az iparágban a PVC párkány és a PVC redőny is.

A Műanyag-feldolgozó Ipari Szövetség (GKV e.V.) elismeri, hogy a nyersanyagellátási lánc masszívan sérült. Noha a műanyag termékek gyártói jelenleg kitartóan dolgoznak az ügyfeleiket érintő kockázatok minimalizálásán, rámutatnak az egész iparágat negatívan befolyásoló gazdasági nyomásra is.

A vállalatok számára nemcsak az árak alakulása jelent komoly kihívást, hanem hiányzik a szükséges mennyiség is. Azok a nyersanyagok sem állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre, amelyekre a növekvő kereslet miatt szükség lenne, visszafogva így az ipar növekedési pályájára való visszaállását.

Minden szakterületen más és más lehet az emelés aránya, de arra lehet számítani, hogy ez a tendencia nem fog megállni. Vészesen kritikus állapot miatt idén akár több anyagdrágulási pótlékot is megállapíthatnak a nyersanyag-beszállítók.

Mit teszünk mi?

Mi és gyártóink mindent megteszünk, hogy tartani tudjuk a határidőket, hogy senkit ne érjen kellemetlenség. A helyzet nem mindennapi, de megpróbálunk uralkodni azon!

Forrás: Gyulai Hírlap