Műanyag vagy fa nyílászáró? – Az örök kérdés!

Műanyag vagy fa nyílászáró

Miért fontold meg ezt a kérdést? - Műanyag vagy fa nyílászáró?

Vásárlás előtt sokan futnak bele ebbe a kérdésbe, de véleményünk szerint minden esetben az egyéni igények döntenek! Mi abban szeretnénk neked segíteni, hogy hogyan válaszd ki a legjobbat saját preferenciáid alapján! Mivel nyílászárókat nem pár évre vásárlunk,  így egyértelmű szempont a tartósság. Ez nagyban befolyásolhatja döntésünket, mivel a tartósság megőrzése esetén nagy különbség van a két típus közt főleg, ha elmarad a karbantartás vagy éppen spórolni szeretnénk a nyílászárókon, ami a legtöbb esetben a minőség rovására megy. Még sok esetben dönthet az esztétika, de ez mindenkinél változó! Szeretnénk felhozni pár érvet mindkét típus mellett és ellen is. A minőség viszont sok esetben nem attól függ, hogy az adott nyílászáró fa vagy műanyag, hanem a gyártási folyamatoktól és a felhasznált anyagoktól. Mivel ez egy hosszútávú befektetés, így tényleg ne ezen akarjunk spórolni!

Műanyag nyílászáró

Ha műanyag nyílászáróról van szó az előnyök évről-évre, a technológia fejlődésével egyre jobban növekednek fa társával szemben, de bizonyos dolgokban mégis verhetetlen a fa típus (erről kicsit lejjebb). Na de akkor térjünk rá az előnyökre.  Az első és sokszor a legnyomósabb érv a műanyag mellett, az az ára, mivel a gyártási folyamatok ma már hitetlen hatékonyak és az alapanyagok pedig olcsóbbak. Így ebben erősen vetélytársa előtt áll. Szigetelés tekintetében a legjobb választás lehet egy minőségi darab. A sok tévhittel szemben, a ma gyártott műanyag nyílászárók nem sárgulnak be, mivel már UV védelemmel vannak ellátva, így az amortizálódástól sem kell félni. A fa nyílászárók rajongói sokszor hozzák fel azt, hogy a műanyag ablakok túl fehérek és mindegyik ugyanolyan. Ez 2021-ben már egyáltalán nem így van! Sokszor már végtelen mennyiségű dizájn kombinációt kérhetünk a gyártóktól, felár ellenében. Így az egyediség is kipipálva!

Karbantartás és takarítás:

Mivel semmi sem tart örökké, de nyílászárót mégiscsak hosszútávra veszünk, ezért a karbantartás és takarítás is ajánlott  minimum 1-2 éves ciklusokban. Ha évente egyszer-kétszer áttöröljük, adunk enni egy kis olajat a zárszerkezetnek és ügyelünk a szigetelő alkatrészek állapotára, akkor a tartóssággal sem lesz problémánk. Ha ezeket elhalasztjuk, bizonyos idő után romolhat a szigetelő képességük. Ez legtöbb eseteben nem 1-2 év után történik meg, hanem inkább 10-20.

Hátrányai:

Az előbb említett egyedi dizájn legtöbb esetben feláras, ami akár már olyan drágává is teheti, mint egy fa nyílászárót, bár még legtöbb esetben így is sokkal olcsóbb fa társával szemben, de ha nagyon kritikusak akarunk lenni, ezt is felírhatjuk a negatívumok listájához. A legnagyobb hiányérzet, talán mégiscsak az otthonosság érzete tekintetében jelenik meg. Sokan szeretik, még csak a tudatát is annak, hogy fa nyílászárók veszik körül. Ezt az érzetet a műanyag semmilyen módon nem képes pótolni. Egyelőre!

Fa nyílászáró

Az egyediség és valódi fával járó érzet miatt, ebben a pontban nyer a fa változat. A hatást nem nagyon lehet megismételni, csak gondoljuk bele mennyivel jobb megérinteni egy valódi fa darabot, mint egy fa mintázatú műanyag darabot. Itt szeretnénk hozzátenni, hogy véleményünk szerint a préselt pozdorjából készült nyílászárók nem fa nyílászárók. Szeretnénk kitérni a legtöbbet hallatott tévhitre, hogy a fa lélegzik és szellőzik. A fa nyílászárók nem lélegeznek! Alap esetben 3 előre legyártott rétegragasztott elemből készülnek, de ez csak az alap eset. Csak képzeletünk szab határt annak, hogyan variáljuk és szépítgetjük a fa ablakunk vagy ajtónk. Szigetelés szempontjából, egy jól elkészített darab, képes annyira jó lenni, mint egy műanyag. Javasoljuk, hogy fa nyílászáró vásárlás előtt ne spóroljunk. Ezen tényleg, de tényleg nem éri meg!

Karbantartás és takarítás:

A manapság készült darabok takarítása nem jelenthet problémát. A karbantartás ugyan kicsivel körülményesebb, de ha ezeket elvégezzük gyakorlatilag megegyezik a két típus élettartalma. A takarításnál figyeljünk a vegyszerek használatára és mennyiségére, de legtöbbször ez sem szokott problémát okozni. A karbantartás az esetek 85%-ban a felületkezelést jelenti. Változóak a vélemények, de ha lehet 5 évente ismételjük meg ezt a folyamatot. Minden az adott állapoton múlik, tehát ha látjuk, hogy ráférne a karbantartás vagy a takarítás, ne halogassuk!

Hátrányai:

Legnagyobb hátránya az ára, de mint ahogy írtuk, ez az a tétel, ahol nem érdemes spórolni. A másik a karbantartási munkálatok körülményessége. Míg a műanyagokat nem kell újra lazúrozni, ezeket erősen ajánlott. Persze ezt nem minden évben kell megtenni, de mégis nyűgös feladat lehet amikor rá kerül a sor. Ha valami félresikerül, vagy már jó ideje nem fordítottunk rá energiát, könnyen veszhet a szigetelőképességéből és akár még a gombásodás is elindulhat.

 

Reméljük segítettünk a választásban!